Of het nu gaat om een bedrijfsteam, een sportclub of een groep vrienden … in zowat elk team is de samenhang een enorm belangrijk element voor succes. “Een team van toppers zal nooit een topteam verslaan.” De relaties tussen de collega’s of teamleden onderling zijn essentieel voor het succes van wat ze samen willen verwezenlijken. Die relaties moeten echter ook onderhouden worden, en de dagelijkse routine alleen volstaat daarvoor niet.

Integendeel, routine kan zelfs een nadelig effect hebben op de relaties, en daarmee op de prestaties van de hele groep. Nooit je gewoonten doorbreken, dag in dag uit en jaar na jaar hetzelfde doen: dat is de beste manier om je beroepsleven monotoon en onthecht te maken. Door echter af en toe die gewoonten overboord te gooien, verbeter je de sfeer tussen de teamladen aanzienlijk. Bovendien verbeteren uitstapjes ook de samenhang en de motivatie van het team! Het kan misschien onbeduidend lijken, maar met gezamenlijke activiteiten creëer je gezamenlijke herinneringen en nieuwe gespreksonderwerpen. En zo krijgt de energie van de hele groep een boost!

Precies daarom kiezen steeds meer teammanagers, coaches en groepsleiders voor fysieke activiteiten die een uitdaging vormen voor de groep, om de solidariteit van het team te verbeteren.

MAAR WAAROM ZIJN FYSIEKE ACTIVITEITEN EXTRA BEVORDERLIJK VOOR EEN GOEDE SAMENHANG?

Sport vereist samenhang en communicatie

Een fysieke proef kan een echte uitdaging zijn, vooral voor wie niet vertrouwd is met de sport in kwestie. Zo kan bijvoorbeeld iedereen wel fietsen, maar zal een wielerwedstrijd voor de ene gemakkelijker zijn dan voor de andere. Het vergt dan ook heel veel samenhang en communicatie van het hele team om de individuele inspanningen tot een collectieve kracht te bundelen.

Sport geeft je het gevoel dat je echt tot een team behoort

De communicatie verbeteren is natuurlijk al een mooi extraatje. Maar doordat je iedereen het gevoel geeft dat ze tot hetzelfde team behoren, cultiveer je ook een gevoel van samenhorigheid. Je deelt immers dezelfde emoties en ervaringen. De combinatie van al die elementen versterkt de relaties tussen de deelnemers nog meer.

Elkaar leren kennen buiten het werk om

Sport is ook een uitstekende manier om elkaar te leren kennen buiten de werkomgeving. Je werkt dag in dag uit met dezelfde mensen samen, maar je hebt er vaak geen benul van waar ze toe in staat zijn buiten het werk. Misschien tonen ze tijdens zo’n activiteit wel echt leiderschapspotentieel, of ontdek je dat iemand heel onbaatzuchtig is. Sport kan je de ogen openen voor sommige mensen, omdat ze een ander deel van zichzelf kunnen laten zien, waarvoor ze op het werk gewoon nooit de kans hebben gekregen. Sport kan je dus helpen om een heel andere kant van je collega’s te ontdekken.

Een gemeenschappelijke motivatie wakkert de individuele motivatie aan

Tijdens een teamsportevenement denken de deelnemers als een team. Het is zinloos om persoonlijk een buitengewone prestatie neer te zetten als je teamgenoten niet even gemotiveerd zijn als jij. Het is dus essentieel om persoonlijke motivatie om te zetten in aanmoediging voor het hele team. En een team dat zichzelf kan motiveren, krijg je nooit meer kapot. Uit de gezamenlijke uitdaging groeit deze gemeenschappelijke motivatie tussen de teamleden. Een teamlid in moeilijkheden zien, lokt bij de anderen ook hulpvaardigheid en solidariteit uit.

WAAROM DAN SKODA SPA CYCLING (België)?

Simpelweg omdat het voldoet aan alle voorwaarden om de samenhang van een groep te versterken.

  • Skoda Spa Cycling is een 8 uur durende endurancewielerwedstrijd. Dat is een echte uitdaging, of je nu een wielerfanaat bent of niet. Je hebt een goede communicatie en een goede samenhang nodig binnen het team om deze uitdaging het hoofd te bieden.
  • Het is een collectieve proef, in teamverband dus. En het is precies dat teamverband, die samenhang tussen de leden, die je nodig hebt om de relaties tussen de leden onderling te versterken.
  • Skoda Spa Cycling is een mooie gelegenheid om samen te komen in een sfeer die heel anders is dan wat je gewend bent in het dagelijkse leven. Dit evenement biedt iedere deelnemer de kans om eens een heel andere kant van zichzelf te laten zien, en om op het circuit te tonen waartoe ze in staat zijn.
  • Een collectieve motivatie is echt essentieel. Want om een goede tijd neer te zetten, zal iedereen in het team niet alleen zichzelf moeten overtreffen, maar ook moeten klaarstaan om zijn teamgenoten nieuwe energie te geven.